12 JANUARI 2016

 

Perlombongan berleluasa bauksit di Kuantan, Indera Mahkota, Paya Besar dan kawasan sekitarnya yang memuncak sejak lewat 2014 telah membawa kesengsaraan kepada ratusan ribu penduduk di situ. Selain dari gangguan akibat dari debu merah yang menyelubungi Kuantan dan kawasan sekitar, saya telah berkali-kali menyuarakan kebimbangan mengenai kesan jangka panjang kepada alam sekitar dan kesihatan penduduk setempat.

 

Saya juga berharap pimpinan Umno/Barisan Nasional yang bertanggungjawab sedia maklum bahawa industri perlombongan bauksit dan eksport bauksit Malaysia pada kuantiti sekarang (sekitar 20 – 25 juta tan setahun) tidak akan kekal lama atas faktor-faktor berikut:

 

  1. Kualiti bijih bauksit adalah lebih rendah dan sekiranya diberikan pilihan, pengimport China lebih gemar membeli dari pengeksport yang boleh memberikan kualiti bijih bauksit yang lebih baik

 

  1. Harga bijih bauksit yang melonjak sekejap dalam tahun 2014 hingga 2015 akibat dari larangan eksport bauksit oleh Kerajaan Indonesia akan mula stabil

 

  1. Lombong-lombong baru dan pengeksport baru dari Australia dijangkakan mula mengeksport ke China bagi memenuhi permintaan dan kualiti bijih bauksit mereka adalah lebih baik

 

Laporan Sydney Morning Herald bertarikh 19 Ogos 2015 (http://www.smh.com.au/business/mining-and-resources/alumina-targets-bauxite-exports-despite-malaysian-supply-boom-20150819-gj2p79.html) malah menyebut pengaruh Malaysia di pasaran bauksit China akan hilang menjelang tahun 2017.

 

Oleh itu saya menganggarkan bahawa hasil yang dikutip oleh Kerajaan Negeri Pahang tidak pun akan mencecah RM200 juta dari tahun 2014 hingga 2016 (RM47 juta dikutip dalam tahun 2015, kuantiti eksport dalam 2016 adalah lebih rendah dari 2015 kerana moratorium aktiviti perlombongan dan kutipan 2014 jauh lebih rendah dari kutipan 2015). Pada masa yang sama, Kerajaan Persekutuan nampaknya tidak mengenakan sebarang cukai ke atas perlombongan bauksit. Maka hasil kepada Kerajaan Persekutuan adalah kosong.

 

Namun kos yang terpaksa ditanggung oleh kerajaan dan terutamanya penduduk Kuantan dan sekitarnya sudah tentu jauh lebih tinggi dari RM200 juta. Kos-kos ini termasuklah:

 

  1. Kos pemuliharaan kembali alam sekitar yang rosak akibat perlombongan
  2. Kos membaiki jalan dan infrastruktur lain yang rosak akibat lori keluar masuk
  3. Kos hilang pendapatan oleh penduduk kerana tanah mereka tidak boleh digunakan lagi
  4. Kos rawatan kesihatan yang ditanggung oleh kerajaan dan penduduk akibat masalah kesihatan yang timbul kerana pencemaran alam sekitar
  5. Kos hilang nilai hartanah yang ditanggung penduduk

 

dan lain-lain.

 

Oleh itu sudah sampai masanya perlombongan bauksit diharamkan terus kerana telah terbukti membawa kerosakan kepada majoriti penduduk sedangkan hasil kepada rakyat tidak berbaloi dengan kos yang ditanggung. Saya mendesak supaya moratorium aktiviti melombong yang diumumkan ditukar kepada pengharaman aktiviti melombong bauksit berkuatkuasa serta merta.

 

FUZIAH SALLEH

AHLI PARLIMEN KUANTAN