Allahumma solli ‘ala Saiyidina Muhammad, wa ‘ala alihi, wasahbihi, wabaarik, wasallim.

Selawat dan salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW, ahli-ahli keluarga baginda serta para sahabat dan tabiin yang bertaqwa.

Pertama sekali, marilah kita sama-sama panjatkan kesyukuran ke hadrat Allah SWT kerana pada tahun ini kita dapat menyambut Maulidur Rasul buat kali yang kedua.

Bersempena dengan sambutan Maulidur Rasul tahun 1437H ini, saya bagi pihak keluarga besar KEADILAN ingin mengucapkan Selamat Menyambut Maulidur Rasul kepada seluruh rakyat Malaysia yang beragama Islam, sama ada mereka berada di dalam mahupun di luar Negara.

Sesungguhnya Maulid merupakan hari dimana kita memperingati kelahiran Nabi Muhammad SAW. Baginda SAW telah diperutus untuk menyempurnakan akhlak manusiawi dan sebagai rahmatan lil ‘alamin (sebagai rahmat kepada ke seluruh alam).

Oleh itu, marilah kita beringat-ingat perutusan Nabi Muhammad SAW bahawa Islam membawa kepada keseimbangan penghidupan, menjamin keadilan untuk semua dan perdamaian di kalangan umat.

Islam itu sendiri menolak malah mengharamkan sebarang bentuk kezaliman dan penindasan. Malah pembunuhan yang dilakukan puak pelampau pengganas kononnya demi Islam langsung tidak mempunyai asas di dalam Ad-din yang suci ini.

Mengambil semangat Maulidur Rasul ini, KEADILAN mengajak rakyat Malaysia untuk mengetepikan kepentingan diri, kelompok mahupun fahaman kepartian, untuk bekerjasama menyelamatkan Malaysia yang kian hari bagai menghampiri tebing kemusnahan akibat kebobrokan dan salah urustadbir oleh kepimpinan Negara.

Demi menghayati perjuangan Nabi Muhammad SAW, kita harus kembali ke asas Ad-din, yang mengetengahkan perpaduan sesama pemimpin dan sesama rakyat selama mana mereka tidak berlaku zalim, tidak menindas dan tidak rasuah.

Salam Maulidur Rasul.

DATUK SERI DR WAN AZIZAH WAN ISMAIL
Presiden KEADILAN

12 Rabiul Awwal 1437
24 Disember 2015