DATO’ SERI NAJIB AKAN TERLEPAS DARI TINDAKAN JIKA RAKYAT BERDIAM DIRI: PENGANJURAN SOLAT HAJAT DAN RAPAT UMUM

 

Saya ingin melahirkan kebimbangan bahawa Dato’ Seri Najib Tun Razak akan terus kekal berkuasa sebagai Perdana Menteri sekiranya tiada tindakan yang berterusan dari rakyat dan pimpinan masyarakat mendesak beliau mengundur diri.

Hari ini, pendedahan Wall Street Journal mengenai dana RM2.6 bilion di dalam akaun peribadi beliau telah berlalu lebih sebulan. Pemecatan Tan Sri Muhyiddin Yassin dari kabinet kerana kritikan beliau terhadap 1MDB juga telah berlalu hampir 2 minggu.

Saya merasakan bahawa keadaan kembali sejuk seolah-olah perkara-perkara ini akan berlalu begitu sahaja dan rakyat merasakan mereka tidak dapat berbuat apa-apa. Sekiranya rakyat berputus asa bahawa tiada apa yang mereka dapat lakukan, Dato’ Seri Najib Tun Razak akan terus kekal berkuasa sebagai Perdana Menteri dan lebih banyak kerosakan akan berlaku.

Sebab itu, saya ingin mengingatkan rakyat, NGO dan pimpinan masyarakat tidak kira apa jua latar belakang untuk mengambil inisiatif sendiri untuk meningkatkan tekanan terhadap Dato’ Seri Najib Tun Razak untuk berundur. Usaha untuk memastikan skandal-skandal besar tidak sejuk dan berlalu perlu diteruskan dan inisiatif ini perlu dipikul oleh semua pihak.

Oleh yang demikian, saya sebagai Ahli Parlimen Pandan dan Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan satu solat hajat dan himpunan rakyat #selamatMalaysia #saveMalaysia #sokongSPRM #supportSPRM bagi memastikan tekanan kepada Dato’ Seri Najib Tun Razak dizahirkan dalam bentuk terbuka.

 

Aturcara solat hajat dan himpunan rakyat ini adalah seperti berikut:

Tarikh                  : Khamis, 13 Ogos 2015

Masa                    : 730 malam hingga 11 malam

Tempat                : Padang Perbandaran Ampang Jaya, Pandan Indah

 

729 malam           : Solat Maghrib

750 malam           : Bacaan Yassin

841 malam           : Solat Isyak

900 malam           : Solat Hajat

915 malam           : Pidato umum

 

Majlis akan bermula dengan solat hajat yang akan disertai oleh rakyat beragama Islam sebelum disambung dengan himpunan rakyat dan pidato umum untuk rakyat pelbagai kaum bermula jam 915 malam.

Pimpinan parti politik yang akan hadir termasuklah YB Lim Kit Siang (Pengerusi Parlimen DAP), Dato’ Saifuddin Nasution Ismail (Pengarah Pilihanraya KEADILAN), Saudara Mohamad Sabu (Pengerusi GHB), YB Dato’ Iskandar Abdul Samad (Naib Presiden PAS), YB Tiew Wei Keng (ADUN Teratai), YB Wong Chen (Ahli Parlimen Kelana Jaya), YB Manivannan (Ahli Parlimen Kapar) dan ramai lagi. Pimpinan NGO seperti Saudara Amidi Dato’ Abdul Manan dan pimpinan yang lain juga akan berucap pada malam esok.

Saya menyeru supaya seberapa ramai rakyat turun menyertai solat hajat dan himpunan rakyat seperti ini bagi menzahirkan desakan agar Dato’ Seri Najib Tun Razak untuk berundur. Saya yakin jika ia tidak dilakukan, skandal 1MDB dan dana RM2.6 bilion akan cuba dikuburkan seperti mana skandal-skandal lain dan beliau kekal berkuasa.

Saya juga menyeru supaya ahli-ahli Parlimen lain dan tokoh masyarakat yang lain bersama-sama NGO menganjurkan solat hajat #selamatMalaysia #sokongSPRM yang sama ditempat masing-masing setiap minggu sehinggalah Dato’ Seri Najib Tun Razak meletak jawatan dan satu siasatan bebas disempurnakan untuk membawa mereka yang bertanggungjawab bersabit skandal-skandal ini ke muka pengadilan.

Majlis-majlis solat hajat dan himpunan rakyat seperti ini jika diteruskan setiap minggu akan membina gelombang rakyat menjelang Perhimpunan BERSIH4 yang akan berlaku hujung bulan ini sebagai salah satu kemuncak rakyat menzahirkan protes terhadap Dato’ Seri Najib Tun Razak.

 

 

RAFIZI RAMLI

NAIB PRESIDEN/SETIAUSAHA AGUNG

AHLI PARLIMEN PANDAN